Бързо търсене

от  

  -до  

търси Разширено търсене

Троян » История

Името на града идва от древния римски път, пресичащ Стара планина през днешния Троянски проход - Виа Траяна, който е свързвал Мизия с Тракия и Бяло море. Възникването на днешното селище се определя някъде към началото на XV век, когато, след падането на България под турско владичество, много български бежанци се заселват в тукашния труднодостъпен и горист край, бягайки от произвола на османлиите. По-късно преселванията продължават и Троян се разраства, но някъде към 1800 г. претърпява три нашествия на кърджалиите, които го опустошават. Въпреки това през XIX век достига високо материално и културно благосъстояние. Най-голямо развитие получават занаятите, особено грънчарството и резбарството. Чак до Втората световна война повече от половината население се е изхранвало чрез тях. Будните балканджии добре разбират, че тяхното бъдеще е във вярата и просвещението. Талантливи майстори-строители създават в града и района великолепни образци на българската възрожденска църковна архитектура - през 1835 г. в града е построена църквата “Света Парашкева”, а в Троянския манастир - църквата “Успение Богородично” (виж в раздела за Стара планина). В 1839 г. в Гумощник е вдигната църквата “Св. Николай Летни”, чийто дърворезбован иконостас е уникална творба на българското възрожденско изкуство. В 1870 г. в Троян е основано народно читалище, в което 2 години по-късно с представлението “Многострадалната Геновева” се слага началото на театралната дейност в града.

През 1872 г. в града е построено “Жълтото училище”, в което е въведена модерна светска програма на преподаване, включваща изучаване и на френски език. Троянци не остават настрана и от революционните процеси. През 1869 г. възторжено са посрещнати Апостола В. Левски и Матей Преображенски (Миткалото). Две години по-късно по инициатива на Левски е основан таен революционен комитет. По време на Освободителната руско-турска война през август 1877 г. Троян е опустошен от башибозуците, но населението му оказва неоценима помощ на генерал Карцов при преминаването на Балкана през Троянския проход. След Освобождението градът отново е издигнат от пепелищата.

През 1911 г. светва първата електрическа крушка и скоро Троян става третият електрифициран град в България (след София и Пловдив). Тласък в развитието на града дава прокарването на жп линията Ловеч-Троян, започната в 1929 г. и завършена в 1948 г. Троян е родно място на Иван Хаджийски (най-големият наш социолог и народопсихолог), проф. д-р Никола Шипковенски (психиатър) и много други ярки имена. През есента на 1998 г. тържествено бяха чествани 130 години от провъзгласяването на Троян за град.
Абонирай се за Нашият Бюлетин
Въведете вашия имейл
банер бижута