Бързо търсене

от  

  -до  

търси Разширено търсене

Троян » Забележителности

Троянски манастир "Успение Богородично" - в околностите на Троян (на 10 км) е историческият, трети по големина в България.

 

Храмът "Света Параскева"е бил построен през 1835 г. През 1871 г. храма привлича вниманието на Апостола на свободата Дякон Игнатии (Левски). Той не само го посещава, но и взема дейно участие в богоусложенивто, като го оглася с дивното си пеене.

 

Архитектурен комплекс "Нунки" - с реставрирани къщи в типичен за района възрожденски стил.

 

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства — уникален за страната музей, който се намира в центъра на Троян. Експозицията представя следните основни теми: керамика, дърворезба, иконопис, художествено металообработване, народно облекло и тъкани. Най-старите експонати са от 10-9 век пр.н.е. - предмети от тракийски могилен некропол, открит до Троян. В музея се съхранява и уникален макет на троянската занаятчийска чаршия от 19 век; автентична грънчарска и бъкличарска работилница от същото време.

 

Природонаучен музей в с. Черни Осъм - уникален за страната. В трите му зали са експонирани 700 представители на флората и фауната на Централна Стара планина. В сградата на музея се намира Посетителският център на Национален парк „Централен Балкан“.

 

Национално изложение на народните и художествени занаяти — в с.Орешак, разположено непосредствено до Троянския манастир, демонстрира майсторството на занаятчиите от района и страна, а често и от чужбина. Тук посетителят може не само да се наслади на форми и багри, но и да си купи сувенир за спомен. По предварителна заявка се организират демонстрации на занаяти и дегустации на троянска сливова ракия.


На 10 км югоизточно от гр.Троян в северните поли на Троянския балкан се намира най-големият старопланински манастир в България - Троянският ставропигиален манастир "Успение Богородично". Разположен е на 400 м. надморска височина под живописния горист склон "Чукарка" всред дивна природа. Общата панорама, животът и миналото на манастира са неразривно свързани с буйните и бистри води на река Черни Осъм, които извират някъде под високите старопланински върхове Амбарица и Купена, провират се из дълбоки усои и вековни гори и носят красота и свежест на манастирската околност.Римската крепост Состра - разположена на древния римски път "Виа Траяна", на 12 км северно от Троян.
Абонирай се за Нашият Бюлетин
Въведете вашия имейл
банер бижута