Бързо търсене

от  

  -до  

търси Разширено търсене

Белоградчик » Забележителности

belograchik hoteli vili kushti skaliПещера "Магура" се намира в подножието на Рабишката могила, само на 25 км. от Белоградчик. Височината на могилата достига 461 м. , а на 80 м. под тази точка се е скрил, едва забележим, нейният вход. Общата дължина на пещерата е около 3000 м., от които са благоустроени 1400 м. Температурата варира между 12,2 - 12,9 оС през всички сезони на годината. Най-ценното наследство, оставено от предишните обитатели на Магурата, са пещерните рисунки, за които първобитните художници са използували тор от прилепи и червена глина. Близо 700-те рисунки правят Рабишката пещера единствена в цяла Югоизточна Европа. Това са единствените по рода си запечатани до днес творения на изкуството на хората от бронзовата епоха и са на възраст над 3000 години.

За да разгледа пещерата човек трябва да извърви стотици метри каменни пътеки, да се изкачи или слезе по 300 стъпала. Водата е изваяла от belograchik hoteli vili kushti skaliваровика фантастични форми, а богатото човешко въображение ги е оприличило на растения, животни и предмети. Просторните залипредставляват своебразен музей. В триумфалната зала могат да се видят кости на пещерни животни и предмети свързани с бита на племената, населявали тази част от Балканския полуостров. Огромно срутване запълва края на тази зала, за да я отдели от залата на двата величествени сталактона. Много от сталагмитите имат свои имена. "Поваленият бор", "Тополата", "Малкият и големият брат", "Гъбата", "Трона" или "Вкаменената гра" са едни от най-красивите творения на природата.

Посетете http://www.magura.belogradchik.info

Белоградчишката крепост "Калето" е една от най-добре запазените в страната. Използувайки естествената непристъпност на скалите през І-ІІІ век римляните поддържат тук крепост за охрана на стратегическите пътища, които пресичат района. Белоградчишката крепост "Калето" е една от най-добре запазените в страната. Използувайки естествената непристъпност на скалите през І-ІІІ век римляните поддържат тук крепост за охрана на стратегическите пътища, които пресичат района. В късната античност тяе част от отбранителната система на на римската, впоследствие Византийската империя, изградена по северните склонове на Стара планина. Крепостта е доизградена от българите. Значението и нараства след обособяването на Видинското црство, включващо териториите на днешна Северозападна българия, части от източна Сърбия и югоизточна Румъния. Една от последните крепости (тогава с име Белград), завладяна от турците в края на ХІV век. Те настаняват тук гарнизон, играещ важна роля в охраната на западните области на държавата и в потушаването на въстанията на българското население. В периода 1805-1837 год. се разширява и преустроява за огнестрелно оръжие под ръководството на френски и италиански инженери. Паметните плочи във връзка със строежа са на турски и български език- единствен случай в историята на строежите на турските крепости. Състои се от три двора (всеки с възможност за автономна защита) с обща площ 10 211 кв.м и едно отделно укрепление. Има две главни порти- Видин капия и Ниш капия. На крепостните стени (височина до 10 м) са изградени амразури за пушки. За оръдията са постророени три бастиона за 15-16 оръдия. Във военно време броят на защитниците на крепостта и околните възвишения достига до 3000 души.

Белоградчишките скали- тази скална приказка се простират (от запад на изток) от Ведерник, около Белоградчик, с.Боровица, до с.Белотинци. Района е сдължина 30 км и ширина 3 км. Много от скалите са свързани с интересни легенди.

belograchik hoteli vili kushti skaliБелоградчишките скали- тази скална приказка се простират (от запад на изток) от Ведерник, около Белоградчик, с.Боровица, до с.Белотинци. Района е сдължина 30 км и ширина 3 км. Много от скалите са свързани с интересни легенди. Централната група скали и разположена южно от Белоградчик. Тук са най-интересните и внушителни образувания- Адам и Ева, Ученичката, Овчарчето, Дервишът, Първа плоча, Камилата, Гъбите, Кукувицата, Червената скала, Мадоната, Хайдут Велко, Боров камък и др. Обявени са за природна забележителност. Втората група е разположена западно от града. Скалите тук са от алпийски вид, ограждат големи пропасти. Най-известните скали са Збегове, Еркюприя, Борич. На около 4км източно от града се намира третата група, която обхваща скалите около Латинското кале и Лепенишка пещера. Четвъртата група се простират между селата Боровица и Фалковец. Тук са известният Боров камък, Червеният камък, Пчелин камък, Момина скала. Последната група е разположена около селата Гюргич и Белотинци. Преди около 200 млн. години (в края на палеозойската ера) В този район се наслоили песьчливо-мергелни скали. По-кьсно те били залети от море, на дъното на което се отлагали довлечените от реките пясък, чакъл и глина. С течение на времето тези материали били свързани от силициева или пясъчно-глинеста спойка. Така се получили конгломерати и пясъчници, известни като пъстър пясъчник - бундзандщайн. Поради обагрянето с железен окис те придобили червеникав оттенък. През юрския период върху пясъчниците се наслоили сиви и кремавобели варовици. Те изграждат челата на сегашните Белоградчишки Венец и Ведерник. При нагъването на Стара планина този район се превръща в суша. В най-високата му част се появили пукнатини, където започнала разрушителната работа на водата, ветровете и колебанията на температурата. Тази дейност достигнала до пясъчниците. Поради нееднаквата им твърдост те се рушали неравномерно. Така в продължение на милиони години се създали причудливите форми на Белоградчишките скали. В пясъчника и варовика се образували и над 100 пещери - богати на красиви образувания, пропасти и интересна фауна. Най-известната от тях - Магура (дължина над 2 500 м) е благоустроена - осветление, обезопасителни съоръжения. Заедно с района около нея е обявена за природна забележителност

Абонирай се за Нашият Бюлетин
Въведете вашия имейл
банер бижута