Бързо търсене

от  

  -до  

търси Разширено търсене

Тетевен » Местна кухня

Тетевенска лютика местна кухня Стара планина

Тетевенският край предлага много местни вкуснотии, но най-типични са: тетевенската сливова ракия , с мезе от тетевенски саламура /рибена чобра/ и качамак .

Известният наш писател Н. Хайтов, след като бил запитан какво най-много обича, казва: “И на този и на онзи сват – тетевенска саламура”. А ето как се приготвя този тетевенски специалитет:

Продукти за 1 л. вода : сол – 33 г., оцет 32 г., рибки 7 бр., раци – 2 бр., люти чушлета – 3 бр., зрели домати – 2 бр., скилидки чесън – 3 бр., китка магданоз и копър.

Приготовление: Рибките и раците предварително се опичат на жар. Слагат се горещи във врящата подсолена вода, както се казва на местен диалект – да цвръкнат. Доматите, опечени и обелени, се размиват. Чушлетата, опечени и обелени, се стриват в хаванче заедно с чесъна.

Истинската саламура трябва задължително да отговаря на три качества – много кисела, много солена и много люта.

Саламурата не вреди на болни от гастрит, язва и др. подобни, тъй като в нея липсват целулозните обелки, които дразнят лигавицата на стомаха.

Саламурата се яде задължително студена и е най-доброто мезе за ракията
Абонирай се за Нашият Бюлетин
Въведете вашия имейл
банер бижута