Бързо търсене

от  

  -до  

търси Разширено търсене

Трявна » Местна кухня

Тревненска гъбена чорба
Тревненци се гордеят, че от начина на приготвяне на тази чорба е произлязъл изразът "прост като гъбена чорба". Тя се приготвя от няколко вида горски гъби. Прибавят се само ориз (фиде), лук, тарос (естрагон), смлян чер пипер и сол на вкус. От смесването на няколкото вида гъби се получава много пикантен гъбен аромат, който се запазва именно от липсата на много подправки. Не се използва никаква мазнина.

Тревненски таратор
В тревненската рецепта за таратор има няколко тънкости. Една от тях е овкусяването на краставиците, копъра и зеления чесън, преди да се сложи киселото мляко. За целта се използва сол, олио и малко оцет. Истинският Тревненски таратор се сервира с истинска Тревненска сливова ракия (също добре охладена).

Абонирай се за Нашият Бюлетин
Въведете вашия имейл
банер бижута